Skogsbad

Målet med mina guidningar i Skogsbad är att ge dig ett redskap för dig att skapa återhämtande vila och få ny kraft och energi. Så du kan leva ditt liv precis som du önskar och vill.

Vad är skogsbad?

Skogsbad kommer ursprungligen från Japan och där heter det Shinrin Yoku – 森林浴.

Metoden utvecklades i Japan på 1980-talet, för att råda bot på stegrande ohälsa. Metoden innebär att man tar in skogen med sina sinnen.

Skogsbad handlar om att sakta ner, använda sina sinnen att vara i det som sker runt omkring utan krav på prestation och resultat. En livgivande kombination av skog, sinnlig närvaro och långsamhet.

Många känner att det är lättare att kunna fokusera fullt ut på att slappna av och ta in det man upplever när man guidas av någon annan.

Om skogen och välmående

Vi är rent biologiskt skapta för att röra på oss, vara utomhus, i kontakt med naturen och uppleva minimalt med intryck. Naturliga miljöer är vårt självklara element som vi kommit långt ifrån, i och med industrialismen och digitaliseringen. Vi uppfattar naturliga miljöer som lugnande, till skillnad mot stadens artificiella ljud, former och färger.

I dag finns forskning som säger att vistas i naturen ger oss massor av positiva effekter så som minskad stress, lägre blodtryck, bättre sömn och mer energi

Vad säger forskningen?

Forskning visar att vistelse i skogen och Skogsbad ger många fördelar. Studier visar att det kan

• Reducera stress

• Sänka puls och blodtryck

• Höja immunförsvaret

• Bidra till bättre fokus

• Bidra till ökad kreativitet

Fotograf Ulrika Lundholm Ericsson